school_bag_right_wrong

Γιατί έχει σημασία η σωστή τσάντα;

Πολλές έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 30% των παιδιών σχολικής ηλικίας έχουν πόνο στην μέση η τον αυχένα. Το είδος και το στυλ της τσάντας σε συνδυασμό με πρακτικές οδηγίες μπορούν να μειώσουν την καταπόνηση. Μεγάλα φορτία για παρατεταμένες περιόδους σε μη αναπτυγμένη σπονδυλική στήλη μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε μεγαλύτερη ηλικία.

Πόσο βάρος είναι αρκετό;

Είναι γενικά αποδεκτό ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κουβαλάνε πάνω από το 10% του σωματικού τους βάρους. Για παράδειγμα ένα παιδί 7 ετών ζυγίζει περίπου 34 κιλά, άρα δεν πρέπει να κουβαλάει πάνω από 3,4 κιλά. Αυτό ισοδυναμεί με 3 μέτριου μεγέθους βιβλία και ένα ταπεράκι με φαγητό.

Σχεδιασμός σχολικής τσάντας.

Υπάρχουν δύο τύποι σχολικής τσάντας. Ο ένας που φοράμε χιαστά η στον έναν ώμο, και ο άλλος τύπος η τσάντα με τους δύο ιμάντες που φοράμε πίσω στην πλάτη. Οι περισσότερες έχουν μαξιλαράκι στους ιμάντες για τους ώμους και κάποιες απο τον δεύτερο τύπο έχουν και ζώνη μέσης που είναι και το ιδανικό. Και στις δύο περιπτώσεις η τσάντα πρέπει να φοριέται σωστά, όχι να κρέμεται από τον έναν ώμο ή να κουβαλιέται στο ένα χέρι. Η ιμάντες πρέπει να είναι τόσο σφιχτοί ωστε η τσάντα να είναι κοντά στο σώμα. Η τσάντα πρέπει να έχει το σωστό μέγεθος για την ηλικία του παιδιού σας.

Χρήσιμες οδηγίες

  • Μη κρατάτε την τσάντα στην πλάτη αν δεν την χρειάζεστε.
  • Μη γυρνάτε την τσάντα γύρω σας για να την φορέσετε, μπορεί να χτυπήσετε κάποιον η προκαλέσετε τραυματισμό στην μέση η τον ώμο σας. Επίσης όταν σηκώνετε την βαριά σας τσάντα λυγίστε τα πόδια σας και όχι την μέση σας. Κρατήστε την τσάντα κοντά στον κορμό σας όταν την σηκώνετε. Αυτό μειώνει σημαντικά τα φορτία στην μέση και ελαχιστοποιεί την πιθανότητα τραυματισμού.
  • Φοράτε την τσάντα σας σωστά, μη την κρεμάτε από τον έναν ώμο. Οι περισσότεροι φοράνε την τσάντα με αυτόν τον τρόπο δημιουργώντας συνεχή και άνιση καταπόνηση στην σπονδυλική στήλη.
  • Πάρτε μαζί σας μόνο τα βιβλία που χρειάζεστε, μη κουβαλάτε όλα τα βιβλία μαζί σας.
  • Όταν ετοιμάζετε την τσάντα σας βάλτε τα βαριά πράγματα κάτω, αυτό κάνει την τσάντα πιο σταθερή στην πλάτη σας. Είναι καλύτερα να βάλετε ότι χρειάζεστε σε μία τσάντα παρά κουβαλάτε πολλές.
  • Αν πηγαίνετε με το ποδήλατο σχολείο δεν πρέπει να φοράτε την τσάντα στην πλάτη, εκτός αν έχει ζώνη μέσης και δεν κουνιέται δεξιά αριστερά.
  • Να στέκεστε ίσια όταν φοράτε την τσάντα, μοιράστε το βάρος του σώματος και στα δυο πόδια όταν είστε όρθιοι.
  • Μείνετε δραστήριοι, συνίσταται μια ώρα άσκησης ημερησίως για τα παιδιά, οι δυνατοί μυς προλαμβάνουν τα προβλήματα κακής στάσης σώματος και πόνου. Οι υπέρβαροι δέχονται περισσότερα φορτία στην μέση τα ισχία και τα γόνατα.
  • Τα προειδοποιητικά σημάδια ότι η τσάντα είναι βαριά είναι:
    Δυσκολία να φορέσετε η να αφαιρέσετε την τσάντα, πόνος όταν φοράτε την τσάντα, μούδιασμα η μυρμήγκιασμα στα χέρια όταν φοράτε την τσάντα ή κόκκινα σημάδια στους ώμους.

Πηγή: APCP https://apcp.csp.org.uk

Σχετικά Άρθρα